Joseph Paardekrachthome


Tekstfragmenten cabaret

transcriptie van live bandopname
(waarschijnlijk opgenomen in de Castel, Winschoten)


(De tekst was toen actueel en dus nu gedateerd, daarom wat toelichting: De Galan was een filosoof/socioloog als ik het wel heb, en tamelijk links georienteerd, Bart Tromp (1944 - 2007), was bijzonder hoogleraar in de theorie en geschiedenis van de internationale betrekkingen. Hij leverde artikelen aan Socialisme & Democratie en schreef columns in Elsevier, Het Parool en De Gelderlander.  Hij is op 20 juni jl. overleden, wat mij verdriet, ik kende hem nog uit de studententijd en mocht hem wel. Soms kwam ik hem nog wel eens tegen. Professor Pen (leeft hij nog?) is/was een rechtse econoom. Erik Herfst was ooit de echtgenoot van Jasperina de Jong en cabaretier.)


Humor, compleet verzorgde humor, met Joseph P.K. uit Heiligerlee uit het Rode Oosten.Joseph P.K. is een afkorting van Joseph Peter Kerkhof -zo heet ik- en dat is hetzelfde soort woordgrapje als “Tussen Zomer en Winter”, want - en dat heb ik direct begrepen- dát is de Herfst en zo is de achternaam van Erik die een cabaretprogramma ergens weer in het Westen heeft.

 

Er waren ’s drie economen, die bij elkaar zaten, zegt de een tegen de ander. Wat zou jij het eerste inleveren vanwege de bezuinigingen. Zegt de eerste econoom, een of andere pennelikker, ik geloof De Galan, ik zou mijn tuinstoelen inleveren want ik schaam me nog als ik mezelf zie zitten vanwege dat Varavisie-programma. Zegt Bart Tromp: ik zou mijn diploma’s inleveren. Dát lucht op heren. Zegt Pen, ik zal mijn ballpoint inleveren, die is toch overbodig. Snapt U? Pén en Bállpoint!

 

Kameraden! Het  Hoofdbestuur heeft afgekondigd: Humor mág, Humor staat de Klassenstrijd niet in de weg!
Even Amsterdam bellen, het hoofdbestuur. . . Ja Henk, ik heb de mensen hier net verteld dat humor mag.....
Ja, ja, o haha een grap voor de telefoon hahahaha..
O, God, eh... dat was helemaal geen grap, o sorry neem me niet kwalijk,  ...eh nee Henk... Hang jij het eerste op of ik? OK jij hangt het eerste op. KLIK!

"Hier een showdanspas, dáár een mimegebaar,
Ja! dat is Cabaret!"
De teksten zijn door en door bijgeschaafd,
tot er een bang program overblijft

Haal het het Doek dus Maar op jongens daarboven!Het vlees is door en door gekookt De smaak is er af,De tekst glijdt erin(Jos doet of hij zich verslikt en moet kotsen en struikelt met veel misbaar)


 

Het hondje in de wasmachine

Zeg, dat heeft u toch ook wel gelezen in de krant van dat hondje in de wasmachine? Dat heeft een heel programma meegedraaid, Lagere School, MULO...
en toen het eruit werd gehaald zei het:"Ik.... U.... U...haten.

Nou dat vonden die mensen natuurlijk prachtig dus ze stopten het gelijk weer in de wasmachine en toen het er na een flink programma ik geloof een wolwasprogramma Feli hè? Ja, een wolwasprogramma, weer werd uitgehaald sprak het, bellen blazend, stervend:
IK HAAT U!

 

(zingt met vioolbegeleiding)

Een hond kan je likken (parlando:een hond kan je likken)

Een hond kan je bijten (idem: een hond kan je bijten)

Een hond is je vriéndje


De ministerpresident (dat was op dat moment Van Agt, r.e.) is helemaal geen CIA-agent Wánt hij is katholiek.

Want daar zijn katholieken te eerlijk voor.

Net als trouwens Joseph P.K u weet wel het woordgrapje Joseph P.K. uit Heiligerlee, die altijd diep in het wijwaterbakje grist...vertrouwend op dieper inzicht van boven.

 

Hé Duisenberg lig jij lekker in de kluis te lebberen, oude snoeper. Jij hebt dit jaar ook geluk. Twee vrouwen op één gulden!

 

 

(Jos zingt met vioolbegeleiding:)

Een hond kan je likken (parlando: een hond kan je likken)

Een hond kan je bijten (parlando: een hond kan je bijten)

Een hond is je vriéndje

 

Vioolspel (Don’t cry for me Argentina)

 

Jezus, Van die melodie heb ik “Een hond kan je likken” gejat. Dat is die prachtige operette van Evita Peron,  die schitterende operette met die prachtige muziek.

En, zoals u weet, komen alle operettes zo’n beetje uit Wenen.

Want in Wenen is het hoogste aantal zelfmoorden genoteerd, daar heeft immers de cultuur een wurgende greep, een wurgende greep op haar bevolking.


Maar daar had ik het niet over.

 

Moeder zit met haar zoon, Mans heet ie, in de kleine keuken aan de tafel. Mans heeft zojuist een herdershond gekocht want Pappie is overleden, Vader is overleden: Ze hebben een nieuwe waakhond nodig.

Zegt mammie tegen Mans, haar zoon, hoe zullen we de hond noemen. Mans slaat onderhand met een riem een marsritme tegen de tafelpoot en Mammie wrijft voortdurende met haar knokels over het mooie tafelkleed.

Ineens zegt Mammie: “Ik héb een naam ik héb een naam, Ándries, we noemen hem Ándries!"

Andries in zijn hok van één bij één begint  te grommen. Het schuim staat op zijn bek. Want een hond heeft een Bek daar beledig je niemand mee.

 

Hond heeft een bek

 

Hij wordt fel en springt door dat nauwe gat weg .... zwetend..... jagend.....zwarte kluiten aarde ... weg .... Westland....

Mans, zijn knijpkat richtend op de bedompte duisternis roept: “Andries ontrouwe hond! Waar ben je? Kom weer terug naar huis!”

 

Een hond kan je likken

Een hond kan je bijten

(Viool)

een hond is je vriendje

 

En lieve kin-de-ren als je nu niet binnen drie tellen

(fluit een paar keer autoritair/ongeduldig)

naar bed gaat dan krijg je...

óf een Mars

óf een Nuts

óf een ijsco

 

Ja jongens dan zal Pappie jullie nu even vertellen over die Pianoleraar, hoe het met de electrische piano met Trudette afliep... een vréselijk verhaal. Ga maar even zitten op Pappies schoot. Dan gaat mammie even de gróte..., de poepluiers doen.

Ik heb gisternacht net van haar gehoord dat ze in haar vorig leven een man was.

Nou, dan kan zo ook wel wat harder werken.

 

(hier mist een gedeelte van het verhaal van Trudette, de pianoleraar en de electrische piano)

(Jos zingt)

Trudette, klein meisje

De piano houdt van jou

Trudette lief blondje

Leer de melodie

Trudette fijne vingers

De lessen zijn betaald

Trudette nuver wichtje

Je bent zo muzikaal

(fluisterend) Trudette

geef een pootje

 

De pianoles  begint

Mams voluptueuze lichaam smijt de schuifdeuren dicht

Achter de schuifdeuren neemt de les een aanvang

Na de derde regel van dat vréselijke menuet van Mozart hoort zij, zittend achter haar Thuisbank een ont-plóf-fing. Zwarte rookwolken kringelen langs de kieren van de schuifdeuren en dan ziet ze, langzaam, geblakerde handen de schuifdeuren opendoen.

Sjokkend op zijn zware schoenen komt de pianoleraar bebloed en rokend in de slippen van zijn jassen op mammie af.
Dié,.....die jurken heeft in de kleuren van de herfst.... Licht bruin,  dames en heren.....Dát zijn de kleuren van de herfst, geel en een beetje oker. Bovendien heeft ze een lila makeup die ook trouwens begint te lopen.

 

   

Voorstelling in de foyer van de Klinker, Winschoten (met Cees van Dam)

(Toelichting: Jan Swartouw was, wat men toen noemde, een Captain of Industry (ook toen al vond met het gewichtig om dit soort steenkolenengels toe te passen) en Baas bij Fokker. Hetty Antema was lid van de Gemeenteraad van Winschoten voor de PvdA. Flokstra was ooit wethouder aldaar voor het CDA)

over Jan Swarttouw:In Vrij Nederland, dames, vertelt hij de volgende moppen tegen BiéiébebEn daar gaan we: De eerste mop van Jan Swarttouw: Over damesondergoed en vliegtuigen maken en letterlijk geciteerd, we hebben het uit het hoofd geleerd. "Liever vliegtuigen dan damesondergoed. Dat laatste willen we nog wel úittrekken maar niet máken."StilteVolgende mop van Jan Swarttouw. Over Fokker, dat is dus een vliegtuigenfabriek, en z’n grote broer aan gene zijde van de zee, Boeiing, over een mogelijke samenwerking:Als we met Boeiing in zee waren gegaan dan had je de situatie gekregen van een vent met zoo’n klein pikkie en een.... (onverstaanbaar) (wei?) van vijf en halve meter.Kortom!: De humor van de Redder van de Economie. Kortom een IJzeren man met een hart van weekheid, die bang is voor zijn eigen kleine pik-kie. Een man wiens (schreeuwt) Méurende Táál ...(zachter) Sorry, ...een man wiens meurende taal je op een afstand van vijf en een halve meter al ruikt. Kortom een fascistoIde sexíst, (aansluitend, zonder pauze) Hallo Hetty Antema! Hallo Hetty Antema, jij raadsvrouwe van de PvdA hier in Winschoten. Hoera!En we zullen nog eens een keer dat liedje voor jou zingen, dat prachtige liedje van: in Winschoten heersen de ballen, ja meid dat mag je nooit vergeten, in Winschoten. Dat liedje zullen we wel eens een keer voor jou zingen, áls je namelijk eindelijk es een keer niet naar de WC gaat als het spannend wordt in de raad, zoals toen met het gasbedrijf en kernenergie en als je je een een keer niet achter vormfouten verschuilt als het gaat om een motie voor de Texas Instruments vrouwen die namelijk, na ontslagen te zijn, geen uitkering krijgen. Dán zullen we eens een keer voor jou dat prachtige liedje  zingen. Dus dát mooie liedje  kunnen  we ook weer overslaan. We hebben in het café de Castel, onze moeder, ons tehuis voor dit cabaret, heel vaak over Flokstra liedjes gebracht. Hoeven we ook niet meer te herhalen, want Flokstra heeft laatst eens gezegd, ik geloof in de Winschoter courant, maar het kan net zo goed het Nieuwsblad zijn, heeft hij letterlijk gezegd, hij gaat namelijk uit de Provinciale Staten, en daar hebben we heel vaak nummers over gemaakt, maar hij zegt het nu zelf letterlijk. “Voorts heb ik ervaren hoe moeilijk het is de verschillende zaken uit elkaar te houden.” -Molly Geertsema.
Molly Geertsema. Mijn naam is Molly Geertsema eh ik ben commissaris der  Koningin maar bewijzen kan ik het niet.Ik ben lid van de VVD en eigenlijk ben ik een soort boer Koekkoek maar helaas mag ik mijn eigen dieren niet zelf verzorgen, dus daar kan ik mijn agressie ook niet op kwijt. Nou dan maar de teksten uit het prachtige weekboekje Het Beste uit het hoofd leren want dat is zo’n beetje het wetenschappelijk het sociaalwetenschappelijk niveau van onze partij, het liberale oorlogstuig, De VVD. (schreeuwt wanhopig) HEéééLP! (op normale toon) Dat is het númmertje Hélp. (schreeuwt weer) Hélp! Ha! Nederland verzúipt. De bodem zakt en zakt en.... Sorry .. Bewegingstheater. De bodem zakt en zakt en de zee stijgt en stijgt en het land der Italianen Turken en Polen ligt hoog en droog boven het niveau van Kibbelgaren, Muntendam, Duurkenakker Egypteneind  en Heiligerlee! En dus doet de gemiddelde Nederlander zu lullig tegenover de gastarbeiders. Dat is alvast oefenen voor later als de jongens van Unifil het hogergelegen gebied hebben veroverd om de carriére van Van Agt en zijn verloofde Den Uyl en zijn vrouw te redden. En om de diploma’s van Hylke Tromp de vredestichter alom,.. In veiligheid te stellen Ha! Het volgende nummer: Hylke Tromp!Hylke Tromp, dames en heren vanuit het podium, vanaf het groene laken van de forumtafel herkent aan de standpunten van de mensen de volgende groeperingen: en hij schrijft letterlijk: één rij zigeuners, de volgende rij: een rij Molukkers, daarachter een rij Rooie Flikkers, daarachter: een rij gediscrimineerde vrouwen en zegtie letterlijk: ga zo maar door, ga zo maar door. Dat hebben we natuurlijk ... en dan moet ik eerlijk zeggen: we zijn wel eens een keer lullig geweest tegenover de Winschotercourant, maar dat hebben we gelezen in de Winschotercourant. Want dames en heren, we lezen natuurlijk vaker de Winschotercourant dan de Volkskrant,  want de revolutie begint tenslotte toch in Beerta Finsterwolde of in Pekela.En dan maar hopen dat de Winschotercourant de hele zaak verslaat.Hé Zit Hylke Tromp niet in het Forum? Hé, hij is er anders toch altijd bij? Of zou hij eindelijk werk gevonden hebben? Want ze worden tenslotte steeds strenger op het arbeids-bu-reau.Het valt wel op dat Hylke Tromp bij Forums steeds verder voorover buigt, nog een paar Forums en hij valt met zijn bezwerende frisse Jan Terlouw-taal zo het publiek in. Nou, daar houdt de VPRO van: nóg meer gekken in de zaal.

 

Cees van Dam zingt:

Vaders van Nederland

Huil om uw zonen

Vaders van Nederland

Knarsetand van schaamte

 

Vaders van Nederland

Huil om uw ranzigheid

Vaders van Nederland,

Uw zonen bent u kwijt.

 

Ik kijk naar links ik kijk naar rechts

Ik ben geen man ik ben geen held

Ik doe mijn plicht ik zeg nooit nee

Mijn buik doet pijn maar ik kijk tevree

Ik slik een pil, ik ben gedwee

 

'T huis is van mij ik zeg nooit nee‘K zit op de plee de deur is dichtIk schijt maar door, het raakt verstoptIk loop nu leeg, slik nog een pilDe lucht is snot. Het lijf is rotWeek tot het bot, een ranzig slotVaders van Nederland (opnieuw: zie eerste refrein) Jos gaat tweede stem meezingen En terwijl vader zich met de verzamelde werken van Ferry Hoogendijk en Joyce Freedman op de WC heeft opgesloten, luisteren zijn zonen aan de wc deur en zie: het gerochel van vader doet ineens hun handelsgeest, hun Wiegeliaanse handen uit de mouwen bovendrijven. De opvoeding van vader, de opvoeding van de kostschool Nijenrode zijn niet voor niets geweest. Bestraffend spreekt de oudste zoon Henk zijn jongere broers Albert en Johan toe: kom Albert kom Johan Hoera! Kom, nu aan de slag, geen moment verliezen, laat de geest van vader over ons komen. Heel ons leven hebben we van hem geprofiteerd en nu niet meer talmen. Albert, draag jij de kleuren TV en de video’s met porno van vader even in de auto en johan breek jij dat antieke kastje even open en haal daaruit de papieren aan toonder en neem ook dat boekje met de adressen van de sleutelclubs maar mee. Brengt altijd geld op, chantage noemden ze dat op Nijenrode, dat heb ik daar geleerd. En nu alles in de auto en verkopen die handel en dan: een welverdiende rust, misschien wel in de tent waar vader altijd kwam, onze pappie. Dan kunnen we nog een laatste glas duur Belgisch bier op zijn zieleheil drinken. Leve de vrije handel. Ieder voor zich.(zingt weer:) Vaders van Nederland.... (zie begin van het lied)tot: uw zonen bent u kwijt. (Jos zingt nog een stukje mee)Jos: Doctor MikDames...ehJa komt u verder, ja er zijn eigenlijk weinig stoelen, goed, eh...daar gaat het ook niet om, verder verder verder.Doctor Mik was heel bedroefd toen hij enkele maanden geleden de kartonindustrie in Oost-Groningen bekeek en hij ging toen ook, schreef hij, heel droevig weer terug naarde grote stad Groningen.Nou, dat is ook een redelijk alternatief. Eerst een potje janken en dan weer terug naar je eigen nestwarmte: de grote warme stad Groningen en met je lieve ideetjes over, nou ja, Milieu en ijvoorbeeld ook huizen-isolatie. Je plaatst eerst isolatie in de huurhuizen en dan kun je later de huren weer leuk ópdrijven en als je in je eigen , Joepie! Koopwoning isolatie hebt aangebracht, dan kun je het leuk van de belasting afschrijven. Dat is een Redelijk Alternatief!En dan de vaarrecreatie hier dames en heren, dat is ook door D66 uitgevonden dan kan Jan Terlouw met het schorum uit Amsterdam de pooiers en Notre dames, de IJsselmeerzeilers hier ook eens een keer lekker schuin marcheren en zeilen en hun chemische toiletten legen in onze wijken. ...... Ommelanderwijk. Dan kunnen wij leuk even brugwachter worden met z’n allen en dan het profijtbeginsel toepassen, dus wij moeten betalen voor het feit dat wij brugwachter zijn en dan nog eens een keer om maar wat bij te verdienen een klomp aan een touwtje hangen en de voorbijgaande schipper, onder de brug gaande schipper om vijf cent of een cent of een dubbeltje te vragen. Dat is de kleine zelfstandige! En wie heeft de kleine zelfstandige UITGEVONDEN? Ere wie ere toekomt? (Sissend) D66!Jos zingt: Aardappeltjes met sjuuuuuuuu (joepie)               Baghwan waar ben je nuuuuuuuu               Hoor je me wèèèèèèl(parlando en snel) hoor je me wel?(idem) ik zat in de Castel

   Iik zat in de Castèèèèèl   Nu zit ik in de Klinker   Ik voel me iets flinker   Mijn hospita was gek op jou   Nu ben je weggevlucht, zegt mijn hospita heel opgelucht

Ach een goeroe heeft toch geen persoonlijkheid

Ik ben nu gek op Jan Terlouw, die wil wel wat van zijn teveel aan persoonlijkheid aan zijn achterban kwijt en hij houdt hem altijd netjes in de vouw, dus daar krijg je geen geslachtsziekte van.